veel gestelde vragen

 

Wat is een led videoscherm?

Een led video scherm is eigenlijk een grote televisie alleen is deze gebaseerd op Led technologie. D.m.v. aansturing van bv een pc of een videoprocessor kunnen er allerlei soorten media op worden vertoond.

Zijn led videoschermen ook voor buiten?

Ja, er zijn speciale buiten schermen die waterdicht zijn.

Is een led scherm zichtbaar in de felle zon?

Ja, buiten schermen zijn hiervoor speciaal gebouwd. Als het scherm meer dan 5000 NIt produceert dan is het goed zichtbaar in de zon.

Wat is het verschil tussen binnen en buiten LED schermen?

Schermen voor buiten hebben een hogere helderheid, zijn IP65 waterdicht gecertificeerd, en vaak is de pixel grootte groter omdat de schermen van verdere afstand worden bekeken. De standaard is momenteel P10 outdoor (10.000 led m2) en P5 indoor (40.000 leds m2).

Wat is een pixel in een Led scherm?

Een pixel is een stukje scherm die een kleur aanmaakt. Dit is of 1 SMD led of 3 DIP led’s. Dip houdt in dat er op het stukje scherm 3 leds zitten. Rood Groen en Blauw. Doordat deze vlak naast elkaar zitten mengen de weergegeven kleuren zich als je van een afstand kijkt. Hierdoor kun je dus alle mogelijke kleuren weergeven. Bij SMD zitten er 3 kleuren chips in 1 LED. U heeft dus 1 LED die alle kleuren weergeeft.

Wat is het verschil tussen DIP en SMD?

DIP wordt al langer gebruikt en is duurzamer en geeft meer licht. SMD geeft van dichtbij een mooier egaal beeld, de witkleur is wat beter en SMD heeft een grotere kijkhoek.

Wat betekent een modulair systeem?

Dit betekent dat een Led scherm uit meerdere kleine schermen worden opgebouwd. Op deze manier kunnen er verschillende groottes  worden gebouwd. Dit kunnen modules van 64 x 64 cm zijn of 96 x 96 cm. Door de schermen juist te plaatsen ziet u geen naden en krijgt u 1 mooi geheel beeld.

Wat is een pixelpitch?

Een pixelpitch betekent de afstand  tussen de pixels onderling. Hoe kleiner de pixelpitch hoe fijner het beeldscherm en hoe beter het zicht op korte afstand.

Aansturing met een PC?

Het aansturen van een LED scherm kan d.m.v. een PC. OF u bouwt een sendingcard in uw PC of u maakt gebruik van een sendingbox. Dit is een externe kast die d.m.v. een DPpoort of een HDMI uitgang op uw pc wordt aangesloten. DMV een UTP kabel wordt het scherm dan met uw PC verbonden.

U kunt ook een asynchrone kaart gebruiken. Dan hoeft u de PC niet gekoppeld te laten maar zet u de content /media op het interne geheugen van het scherm.

Aansturing draadloos?

De PC kan eventueel draadloos worden benaderd om gegevens te wijzigen.

Heb ik aparte software nodig?

Bij elk led scherm leveren wij standaard software die erg gebruiksvriendelijk is. Wij maken gebruik van de 2 meest gebruikte softwarepakketten ter wereld.

Zijn er meerdere databronnen mogelijk?

Ja, d.m.v. een led videoprocessor. De input bestaat dan uit AV, S-video, VGA, DVI of HDMI zo kunt u bv uw TV of DVD koppelen.

Voor of achterkant service?

Alle Led schermen worden op maat gemaakt. Afhankelijk van de situatie geven wij een advies. Soms is een scherm met achterkant service mogelijk. U heeft dan deurtjes om bij de elektronica van het scherm te komen. Als dit niet kan omdat het scherm tegen de gevel hangt dan bieden we voorkant service aan. Voorkant service is wel wat duurder.

Wat kost een led scherm?

De aanschafprijs is afhankelijk van heel veel factoren. Is het een binnen of buiten toepassing, van welke afstand wordt het scherm bekeken. Welke kijkhoek wilt u, waar hangt het scherm en wat voor constructie is er nodig, Is het een vaste installatie of voor de verhuur, heeft u speciale eisen t.a.v. de duur van de led’s of de helderheid. Aan de hand hiervan kunnen we een offerte opmaken.

Welke Led merken zijn er?

Wereldwijd zijn er heel veel led fabrikanten. Maar zoals bij alle producten zijn er een aantal gerenommeerde bedrijven.  Merken als Nichia, Cree, Epistar en Silan zijn de bekendste.

Epistar is de grootste led leverancier ter wereld en hier werken wij dan ook in 95% van de gevallen mee. Let bij de aanschaf i.i.g. op de lichtsterkte van de led. Pas op met onbekende merken. De kans is aanwezig dat ze niet erg kleur stabiel zijn en dat de kleuren dus gaan afwijken.

Helderheid van de leds. Waar moet ik op letten?

Een led scherm werkt pas goed als het de juiste lichtsterkte heeft. Te fel is vervelend en bij te weinig licht valt het niet meer op.

Zorg ervoor dat u werkt met een lichtsensor zodat het scherm zich aanpast aan de omgeving.

In de felle zon wordt geadviseerd i.i.g. minimaal 5000 NITS te gebruiken. Indoor is 1200 NITS meestal voldoende.

Let er dus op dat de maximale lichtsterkte voldoende is.

Wat is de levensduur van een led?

De levensduur van een led wordt aangeduid met een halfwaardetijd.  De tijd dus totdat de led nog maar 50% lichtsterkte uitstraalt. Dit zal bij kwalitatieve leds ongeveer 75.000 uur zijn.  Technisch kan hij dus langer mee.

Wat is de levensduur van een led scherm?

De economische levensduur van een led scherm is afhankelijk van de gebruiksintensiteit. Het is net als het menselijk lichaam. Als u het constant maximaal gebruikt gaat het minder lang mee. Gemiddeld is de economische levensduur 5 tot 8 jaar. Afhankelijk van de kwaliteit.

Wat is het stroomverbruik?

Dit hangt af van de uizendtijd, en de instelling van de helderheid.

Volledige belasting is als alle leds vol branden. U krijgt dan een heel wit scherm. Met P10 is dat ongeveer 600 watt. Bij normaal videogebruik is dat maximaal de helft. Als het donker is staat het scherm vaak gedimd op wel 10% van de sterkte. Gemiddeld gezien zal het scherm 20% van het maximale vermogen gebruiken. Dus 120 watt per uur/m2.

Heb ik een vergunning nodig?

Dit verschilt per gemeente. Voor een buiten led scherm is vaak een vergunning nodig. Bij de gemeente kunt u deze aanvragen.

Montage

Wij kunnen de gehele montage van het led scherm voor u verzorgen. Wij werken nauw samen met een constructie bedrijf dat de constructies voor ons berekent en fabriceert.

Software instructie

Wij zorgen voor de volledige installatie van de software en uw medewerkers krijgen een uitgebreide uitleg en training.

Service

U krijgt 3 jaar garantie op het scherm. Daarnaast kunnen we geheel naar uw wensen een SLA (service level agreement) opstellen.