Vier fouten bij gebruik van een verkeerde led displaychip

Led displays met een kleine pitch die geschikt zijn voor het gebruik bij een korte kijkafstand komen met het zakken van de prijzen steeds meer binnen bereik, zeker in vergelijking met LCD-schermen en achterprojectieschermen. Dit soort Led displays hebben drie voordelen:
1.    willekeurig en naadloos splitsen;
2.    omgevingslichtbron hoeft men niet aan te passen;
3.    het beeld heeft een meer driedimensionale realiteit.
Van belang is wel dat de juiste chip gebruik wordt. Een display voor korte afstand met de verkeerde chip vertoont in de praktijk al gauw fouten. De volgende vier fouten komen veel voor als een verkeerde chip wordt gebruikt:
1. blokvorming en ongelijkmatige kleuren
Bij indoortoepassingen heeft een led-display meestal een helderheid die ligt tussen 300 en 1.000 NIT (1 NIT = 1 cd/m2). Helderheid laat zich vertalen in een voorwaartse stroom door de led van 1-5 mA, of zelfs minder dan 1 mA. Een kleine stroomconcentratie van de driverchip is dan van grote invloed. Als de driverstroom minder precies is dan zal het led-display geneigd zijn in de betreffende punten op het display de ongelijke kleuren te blokkeren; dit zal gecorrigeerd worden door de helderheid van een andere kleur te vergroten. Maar het nadeel is dat het publiek dat naar het scherm kijkt na verloop van tijd het als minder prettig zal ervaren. Figuur 1 toont de uitwerking van het gebruik van verschillende led driverchips van verschillende kwaliteit bij een led-display met een kleine pitch.
 diverse kwaliteiten led schermen
Figuur 1
Zie figuur 2 hieronder: naar verhouding heeft de voorwaartse stroom door de groene en blauwe led niet de juiste capaciteit. In grijswaarde leidt dit tot een kleurverschuiving (in dit geval rode tint). Een dergelijke kleurverschuiving wordt vaker waargenomen bij dit soort problemen. De juiste oplossing is kleurencompensatie door de led-driver, in plaats van verhoging van de voorwaartse stroom van de led om deze tekortkoming te maskeren.
 verschilende verhoudingen led schermen
Figuur 2
2. Verlies aan detail bij lage helderheid
Als  een fout niet verholpen wordt verholpen via de led-stroom, dan is een andere manier aanpassing van de gammacurve. Heldere grijstinten zijn van groot belang voor een juiste beeldweergave; omdat de videobron bij die tinten de meeste beeldgegevens bevat. Figuur 3 toont rechts een afbeelding met een kleiner gamma, bij de middentinten is de helderheid te hoog en gaat bij de lichte tinten veel detail en diepte verloren. Vergeleken met links hebben rechts de hondenharen minder detail.
 middentinten led schermen
Figuur 3
3.    Geen vloeiend verloop van grijswaarden
Bij een dot-pitch led-display is de verversingssnelheid erg belangrijk. Een lage verversingssnelheid zal niet alleen leiden tot een knipperend beeld en ongemak, het heeft ook effect op het vloeiende verloop van de grijswaarden. Figuur 4 geeft een voorbeeld: het grijsverloop in het gezicht is niet vloeiend, vergelijkbare effect is zichtbaar bij de contouren. Figuur 5 toont een test scherm waar duidelijk is te zien dat het kleurverloop in het rechterscherm niet vloeiend is.
 groeiend verloop grijswaarden led scherm
Figuur 4