De bouw van een led scherm; een veelomvattend project

Een led schermproject is een veelomvattend project met veel aspecten, zoals het bouwproces van het gehele project, het ontwerp van de verschillende elektronica, civiele techniek, het netwerk, decoratie, enzovoort. Een begrip van de verschillende onderdelen van het proces is dus nodig. Onderstaand geven de ingenieurs van Dakco inzicht in het bouwproces van een led scherm.

De installatie van een led scherm

Een led schermproject omvat verschillende disciplines, zoals elektronica, optica, communicatie- en computertechnologie, netwerktechnologie, architectuur, bouwkunde, decoratie en andere disciplines.

Voor de installatie van een led scherm zijn, vanuit het perspectief van het display in termen van de mechanische en elektronische installatie, een reeks van gerelateerde projecten/activiteiten noodzakelijk, die de basis vormen voor het geheel:

civiele techniek (inclusief bliksembeveiliging en aarding);

de constructie van het stalen frame;

afwerking en decoratie bij een outdoor display;

bedrading en installatie van hulpapparatuur.

1. Civiele techniek led scherm

Voor de installatie van een led scherm, en dan met name bij een outdoor display, is een dragende constructie noodzakelijk. De belangrijkste functies van die constructie zijn (1) er voor zorgen dat het gewicht van het scherm gelijkmatig wordt gedragen door de ondergrond, en (2) gestabiliseerd is met oog op wind en andere invloeden.

De belangrijkste onderdelen zijn: de fundering van gewapend beton, inclusief het inbedden van bepaalde onderdelen en de overkapping.

constructie led scherm

De betonnen fundering wordt gemaakt van cement, grind, water dat in bepaalde verhouding wordt gemengd. Het beton wordt versterkt met ijzervlechtwerk om de constructie zo sterk mogelijk te maken. Afhankelijk van het te plaatsen display kan de bouw van een dergelijk constructie 7 tot 45 dagen vergen.

In de constructie worden bij het storten van het beton ook al de stalen elementen geplaatst waarop uiteindelijk de uitwendige componenten op worden aangebracht. Deze stalen onderdelen zijn in de fabriek al klaar gemaakt.

Bliksembeveiliging en aarding

Bij buitenprojecten zijn voorzieningen voor bliksembeveiliging en aarding noodzakelijk. De basis wordt gevormd door een platstalen constructie dat gelast is aan een aardingsrooster dat in de grond is aangebracht. De aarden fundering van dit rooster is dusdanig dat de weerstand zo min mogelijk is (meestal minder dan 10 Ohm) zodat de constructie voldoet aan de vereisten voor bliksembeveiliging en aarding.

2. De constructie van het stalen frame

Het stalen frame voor het led scherm vormt de basis voor het te installeren scherm. Het stalen geraamte draagt het gewicht van het scherm, de andere onderdelen van het scherm en de afwerking van het scherm.

cabinetten led scherm

Het stalen frame bestaat uit stalen draagkolommen (meestal een pilaarstructuur), de basis (meestal voor installatie op de grond), het schermframe en bevestigingen.

De stalen kolommen dragen het bovenste deel van het scherm en zijn meestal gemaakt van een bepaalde dikte plaatstaal. Het frame bestaat doorgaans uit drie delen: een constructie waaraan de schermen worden bevestigd, aan de zijkanten een constructie voor de afwerking en aan de achterkant een constructie die onderhoud aan het scherm mogelijk maakt (bij een zeer groot scherm).

Chemische verankering

In bestaande betonnen structuren vereisen de stalen componenten voor de bevestiging een bepaalde boordiepte. Chemische additieven  worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de stalen constructie stevig in het beton stevig wordt verankerd. Via die verankering worden de krachten die op de constructie worden uitgeoefend overgedragen op het begon. Chemische verankering is een eenvoudig proces, het anker stevig, veilig en betrouwbaar. Het wordt veelvuldig gebruikt om constructies te versterken, om oude en nieuwe constructie te verbinden.

Waar een led scherm wordt aangebracht op een bestaande structuur, zodat het niet mogelijk is bij het storten van het beton de verankering al aan te brengen, wordt chemische verankering gebruikt om het stalen frame te verankeren.

3. Afwerking led scherm constructie

Bij een led scherm dat buiten wordt geplaatst wordt het stalen frame aan de buitenzijden afgewerkt door platen te bevestigen die het geheel afwerken en beschermen tegen onder meer water.

Veel gebruikte materialen

Roestvrij staal: meestal wordt voor decoratieve doeleinden mat geborsteld of glad, spiegelend roestvrij staal gebruikt, al naar gelang de wensen van de klant.  Gebruikelijke diktes: 0,8 mm, 1,0 mm, 1,2 mm, 1,5 mm, enzovoorts. De keuze voor een bepaalde dikte wordt meestal gebaseerd op de maat van de hemming.

Aluminium board: een aluminiumlegeringsplaat wordt mechanisch in een bepaalde maat geperst en aan het frame bevestigd met koppelelementen. Men kan een verscheidenheid aan kleuren kiezen. Nadelen van dit materiaal zijn de hogere kosten, het vooraf bepalen van de maat en het is lastig aan te passen.

Aluminiumplaat: dit wordt veel gebruikt voor de afwerking. De constructie is dan bedekt met een dunne laag geplastificeerd aliminium en een beschermende coating. Voordelen van dit materiaal zijn: meer kleuren mogelijk, weerbestendig, licht, makkelijk ter plekke te verwerken. Voor binnen gebruik worden vaakt diktes van 3 mm gebruikt, bij toepassingen buiten 4 mm.

Andere materialen: andere veel gebruikte materialen zijn glas, plastic, weerbestendige folie, aluminium buizen, houten geraamtes met multiplex, enzovoort. Deze materialen worden voornamelijk gebruikt als decoratie, voorzien van een folie om het waterdicht te maken.

4. Installatie van het led scherm

Er is niet één manier om een display te plaatsen. Zoals de onderstaande figuur laat zien kan een display of verschillende wijzen worden geplaats. Een led scherm heeft in feite zes kanten, waarbij alleen aansluiting aan de displaykant niet mogelijk is, via de vijf andere zijdes wel.

type constructies led schermen

5. Elektrische installatie en besturing

Standaard elektrische voeding

Vanwege de krachtige elektrische voeding voor een led scherm wordt doorgaans een driefasen vijfdradensysteem (TN-S systeem), driefasen vier draden of een enkele fase driedradensysteem gebruikt.

Een driefasen vijfdradensysteem heeft drie fasedraden (A / B / C), een nuldraad (N) en een aarddraad (PE), de fasespanning is 380V, de nulfasespanning 220V.

Een driefasen vierdradensysteem bevat geen beschermende aardlijn die gebruikt  wordt in metalen apparaten, geen beschermende aarding die doorgaans gebruikt wordt in verlichting en het is niet mogelijk om de stroomverbruik te monitoren.

Een enkelfase driedradensysteem is een vereenvoudigde versie van het driefasen vijfdradensysteem. Het wordt doorgaans gebruikt voor kleinere led scherm met een verbruik van minder dan 6-8 kW.

Bekabeling led scherm

Voor de bekabeling wordt veelal gebruikt: met PVC geïsoleerd koperdraad, veelal aangeduid als VV, RVV. Het wordt onder meer gebruikt voor de bekabeling van het cabinet en apparatuur. Met PVC geïsoleerd koperdraad dat wordt aangeduid als RV wordt meestal toegepast voor de voeding van de apparatuur.

Driefasen vijfdraden voedingskabel (VV; 4 × 502 + 1 × 252)

Koperen kern PVC geïsoleerde kabels met draad, de nullijn met een doorsnede van 50 mm2, 25mm2 doorsnede voor de aarddraad.

Betekenis van de kleuren: A fase – geel, B fase – groen, C fase – rood, neutraal – licht blauw (zwart), PE-draad – geel/groen gestreept

Het oppervlak van de kabel is meestal onderverdeeld in 1.0, 2.5, 4, 6, 10, 16, 25, 35, 50, 70, 90, 120 De geschikte kabel kan gekozen worden afhankelijk van de belasting.
Maximale stroombelasting: een veilige stroomsterkte is aan de hand van de volgende tabel te bepalen (in formule : rij 1 x rij 2 = maximale stroomsterkte (rij 3)):