Led displays: vier basisconcepten

1. Led-concepten en typen

Een led is een licht uitstralende diode, een kleine elektronische halfgeleider, die elektrische energie in zichtbaar licht kan omzetten. De chemische materialen die voor de led gebruikt zijn bepalen zijn kleur, helderheid en vermogen. Een ledlamp heeft geen gloeidraad, dus (brand)schade door een gloeiende gloeidraad zal niet voorkomen.
 led type SMD en DIP
Figuur 1
Er zijn twee verschillende vormen led: SMD en DIP. SMD (Surface Mounted Device) verwijst naar de wijze waarop de led is bevestigd: de led is geplaatst op het oppervlak van de printplaat. SMD bevat een rode, groene en blauwe chip. Bij een DIP (Dual-in Line Package) is de led met de printplaat verbonden via een draadlijn en staat deze hoger. Iedere led-lamp is rood, groen of blauw.


2. SMD-led

Omdat een SMD-led geen reflector heeft, zendt een SMD-led-lamp het licht niet gefocust. Het licht wordt gelijkmatig in horizontale en verticale richting verspreid, waardoor er een grotere kijkhoek is. Dit maakt een SMD led-display geschikt voor de meeste indoor toepassingen en is het een ideale keuze voor toepassingen buiten waarbij sprake is van een kleine kijkafstand.
 smd led
Figuur 2


Voordelen van een SMD led-display:
•    op korte afstand een uitstekend beeld;
•    bij een extreme kijkhoek geen kleurverandering;
•    wijde kijkhoek.

3. DIP LED

Een DIP ledlamp is uitgerust met een reflector en een epoxyharslens. Deze combinatie en de gebruikte chip bepalen de elliptische kegel. De reflector en lens concentreren het licht van de led in een bepaalde hoek.
 DIP led
Figuur 3


Voordelen van een DIP led display:
•    optimaal beeld op grotere afstand;
•    hoger contrast in de zon;
•    mat zwart om reflectie te verminderen;
•    hogere helderheid dan SMD.


4. Led display indices

1. Module
Led-modules zijn de ‘bouwstenen’ waarmee een videowand wordt samengesteld. De ordening van de modules is afhankelijk van het soort product, markt en toepassingen.
 led scherm module
Figuur 4
2. Pixel
Een afbeelding is opgebouwd uit pixels, letters, nummers, afbeeldingen en video is opgebouwd uit punten (pixels). Een pixel kan een enkele led zijn, meerdere led’s van dezelfde kleur, of meerdere led’s van verschillende kleur. Zij vormen het kleinste element van een elektronisch beeldscherm en zijn onafhankelijk aan te sturen en kunnen aangezet worden met een verschillend helderheidsniveau.
 alle type leds voor led schermen
Figuur 5


3. Resolutie

Resolutie is het aantal pixels in een fysiek deel van het elektronische display. Binnen een bepaald deel geldt hoe hoger het aantal pixels hoe groter de mogelijkheid om details weer te geven. De resolutie van een display wordt bepaald door de omvang, de pixeltechnologie, de ruimte tussen de pixels en de gekozen kijkafstand. In de onderstaande figuur worden drie verschillende pixelafstanden getoond en het effect daarvan op het contrast.
 Resolutie van een led scherm
Figuur 6


4. Kijkhoek van led display

Bij de keuze van een scherm moet ook gekeken worden naar de plaats waar deze geplaatst wordt en de beeldhoek. Voor het beste beeld (zie onderstaande figuur) is het het beste om de kijker te plaatsen in het donkerblauwe gebied.