Waarom is een videoprocessor nodig voor groot fullcolour led display

De ontwikkeling van de fullcolour led display is onlosmakelijk verbonden met de videoprocessor. Maar waarom is de videoprocessor nodig voor een fullcolour led display.
De kwaliteit van de videoprocessor is van directe invloed op de prestaties van het fullcolour led display. De led videoprocessor is een videoprocessor die bedoeld is voor een led display. Wat moet de videoprocessor doen? Kort gezegd, de processor heeft als taak het omzetten van externe signalen (zoals Blu-ray DVD, computer, HD afspeelapparatuur, enzovoort) naar een signaal dat het fullcolour led-display kan ontvangen.
In onderstaande afbeelding worden de belangrijkste aspecten van de led videoprocessor getoond.

1. Zoomfunctie

Een fullcolour led-display toont een beeld punt voor punt, wat betekent dat een fullcolour led-display alleen afbeeldingen met eenzelfde resolutie kan tonen. De led videoprocessor kan de afbeelding schalen naar iedere maat, en kan een heel laptop scherm mappen naar het scherm. Hetzij door vergroten of verkleinen van de resolutie, de videoprocessor maakt het mogelijk een volledige afbeelding op het scherm te tonen.

2. Conversie van resolutiespecificaties van het led display

In het algemeen heeft het bronsignaal van de afbeelding (zoals Blu-ray DVD, computer, HD afspeelapparatuur, enzovoort) een vast formaat (VESA, ITU, SMPTE en andere standaarden). Een fullcolour led-display is echter opgebouwd uit modules, zodat het bijna iedere resolutie aan kan. De videoprocessor zet de resolutie van het bronsignaal om naar een variëteit aan fysieke resoluties voor het fullcolour led-display.

3. Signaalconversie en -wisseling

Apparatuur voor videoverwerking kan een reeks aan signalen converteren. Een ander belangrijk kenmerk van de videoprocessor is dat als er meerdere (soorten) signalen worden ontvangen, het een variëteit aan signalen kan afhandelen en snel en flexibel kan schakelen tussen de verschillende signalen.

4. Kwaliteit van het beeld verbeteren

Sinds het prille begin van de digitale beeldverwerkingstechnologie, dat terug gaat tot de jaren twintig van de vorige eeuw, tot heden is er een groot aantal technologieën gepatenteerd. Bijvoorbeeld DCDi, ACC2, ACM3D en andere Emmy award-winnende gepatenteerde technologieën uit de Faroudja Laboratoria. Deze technologieën hebben ongetwijfeld het visuele effect aanzienlijk verbeterd. De pixelpitch van een fullcolour led-display pixel is op zich veel groter dan die van menig ander plat scherm. Daarom worden aan de technologie voor beeldverwerking, en met name technologie voor beeldverbetering, strikte eisen gesteld. Een kwalitatief goede led videoprocessor is in staat geavanceerde algoritmes toe te passen om een kwalitatief slecht beeldsignaal (met behulp van bijvoorbeeld deinterlacing , verscherpen, een reeks beeldcorrecties om het detail te verbeteren) om te zetten naar een beeld van betere kwaliteit.

5. Ondersteuning van een groot led scherm met hoge resolutie

De huidige fullcolour led-pitches worden kleiner en kleiner, terwijl de dimensies van het scherm toenemen. Hierdoor wordt de fysieke resolutie van een led-scherm erg groot. Een led videoprocessor is in staat een scherm met een grote resolutie aan te sturen.

6. Verwerking van meerdere (deel)schermen

Een led-scherm moet vaak in staat zijn om een zelfde of meerdere signalen, afbeeldingen tegelijk te tonen in deelschermen.  De videoprocessor beschikt over flexibele verwerkingsfuncties die een dergelijke klus aankunnen.

7. Vergroten bitdiepte van led displays

Huidige fullcolour led-displays kunnen een 16 bits , 17bits signaal verwerken, maar de meeste bronsignalen zijn slechts 8 bits. Dus, in navolging van de HD beeldtechnologie is 10bits of 12bits verwerking door de videoprocessor een algemene trend.

8. Conversie kleurendiepte

Het kleurengamma van een led display is zeer groot, maar het de meeste bronsignalen (zoals NTSC) kennen slechts een beperkt gamma. Om toch met een fullcolour led display een uitstekende beeld kwaliteit te bereiken dient de videoprocessor de kleurendiepte aan te passen.