Analyse en oplossing voor het ‘mozaïek’ verschijnsel bij led-schermen

Led-schermen van veel leveranciers worden geplaagd door het ‘mozaïek’-verschijnsel. Oppervlakkig bekeken is het een verschijnsel dat veroorzaakt wordt door lichtinconsistenties in gedeeltes van het scherm, dus slechte uniformiteit.

Oorzaken van het ‘mozaïek’-fenomeen

In een led-module zijn de led’s (de licht uitzendende diode) op een bepaalde wijze geordend en vervolgens samengevoegd. Een van de belangrijkste oorzaken van het mozaïekverschijnsel is de led zelf. Het gaat dan om inconsistenties tussen de led’s die ontstaan bij gebruik.
Behalve de led’s zijn aan een module ook nog andere voorzieningen toegevoegd om het waterdicht te maken. De verschillende rechthoekige modules worden vervolgens samengevoegd tot een scherm. De randen tussen de verschillende modules vaag zijn of een meer decoratieve verbindingsstructuur hebben. Het oppervlaktelicht van LED-COB modules houdt visueel en optisch gezien geen rekening met de scheiding tussen de modules en hoe dat gezien wordt door het menselijk oog, wat bijdraagt aan het mozaïek verschijnsel.
Een led-module is een complex product met led’s, verschillende elektronica, printplaat en behuizing. De besturing is complex. Een constante stroomvoorziening, temperatuurbeheersing en beheersing van de lichtintensiteit kunnen bijdrage aan de levensduur van de led. Meer info over ledschermen.


Een oplossing voor het ‘mozaïek’-fenomeen


Van belang is dat dezelfde serie van rode, groene en blauw led’s wordt gebruikt in ieder deel van het led-display. Bij de productie is van belang dat de productieomstandigheden voor de onderdelen ook identiek zijn (gebruikte stroomsterkte, uniforme verdeling van de stroom, gebruik van een standaard mal zodat de led’s in de module overal in dezelfde gebalanceerde positie staan).
Het maken van de mal moet zorgvuldig gebeuren zodat de led-modules horizontaal en verticaal geen afwijkingen kennen. Nadat de afdekking van de led-module is vastgelijmd moet de helderheid en de witbalans van de module van het led scherm worden afgesteld, zodat de verschillende modules in balans zijn.
De modules worden vervolgens samengevoegd in de behuizing, een stalen, versterkt frame. Men moet er voor zorgen dat de behuizing voldoende stijf is zodat de vlakheid van het scherm kan worden geborgd. Voor een goede pasvorm van de modules en het frame is het van belang dat CNC-apparatuur wordt gebruikt om de vereiste nauwkeurigheid te bereiken. En een adequate foutenmarge om cumulatieve fouten te vermijden.

 

Produkten die LED display Expert B.V. verkoopt zijn:

 

 

©  2017 copyright www.leddisplayexpert.nl | analyse mozaiek verschijnsel