Chips voor led displays: Nichia

De Japanse onderneming Nichia is een beroemde fabrikant van led-chips. De onderneming, opgericht in 1956, was de eerste in de wereld die een blauwe led (1993) en de eerste die een groene led (1995) ontwikkelde. Nichia heeft over de hele wereld dochterondernemingen.
Nichia Corporation benadrukt haar missie “Onderzoek voor een mooiere wereld”, waarbij zij zich richt op de fabricage en verkoop van precisiechemicaliën met als kernproduct anorganische samengestelde fosfor. Bij de ontwikkeling van lichtgevende stoffen kwamen ze in 1993 met de blauwe led wat een schok door de wereld deed gaan. Vervolgens realiseerden ze UV, gele en witte nitride led’s en wisten ze led commercieel op de markt te zetten met een veelheid aan toepassingen. Daarnaast heeft Nichia Corporation kracht gezet achter de ontwikkeling van violet blauwe laserdiodes die met name van belang zijn voor de ontwikkeling informatiemedia. Hiermee hoopt men dat de nitride halfgeleider op veel gebieden een belangrijke plaats zal innemen in de halfgeleiderindustrie.


Technische voordelen

1.    De eerste commerciële blauwe led/ld (op basis van Galliumnitride, GaN);
2.    De beste fosfortechnologie;
3.    Octrooien voor blauwe en gele fosfortechnologie;
4.    Epitaxiale groeitechniek van saffiersubstraat.


Ontwikkelingen in 2008--2009

In 2007 voerde Nichia, volgens de Britse marktonderzoeksfirma IMS Research, met haar totale omzet aan led-producten en een marktaandeel van 24% de wereldranglijst aan. IMS gaf hierbij ook aan dat hoewel voor 2008 een ranglijst niet is bekendgemaakt, dat Nichia ook in dat jaar zonder twijfel bovenaan zou zijn geëindigd met haar led-producten.
Wat betreft R & D technologie onderzocht in 2008 de Japanse Intellectual Property Bank (IPB), die zich bezig houdt met consultancy op het gebied van intellectueel eigendom, de octrooien in de led-markt en de concurrentiekracht van de leveranciers. Ook IPB rangschikte Nichia als de meest concurrerende onderneming op technologisch gebied. Volgens de IPB-statistieken zijn er tussen januari 1993 en februari 2008 circa 5400 octrooien afgegeven, waarbij Nichia naar aantal de derde plaat inneemt, maar excelleert in termen van kwaliteit, met name van haar led-module, fosfor materiaal en led-pakket.


Samenwerking met andere technologiebedrijven

Vermeldenswaardig is dat Nichia met een reeks ondernemingen over en weer licentieovereenkomsten is aangegaan in 2008 en 2009. De belangrijkste is die van 2 februari 2009 tussen Nichia en Seoul Semiconductor. Hiermee geven beide ondernemingen aan dat ze hun vierjarige octrooigeschillen in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, Groot-Brittannië en Zuid-Korea officieel zullen staken. De wederzijdse licentieovereenkomst heeft onder meer betrekking op led- en ld- (laser diode) technologieën, wat hen in staat stelt onbeperkt van elkaars octrooien gebruik te maken. Ook met Sharp, Luminus, AgiLight en andere ondernemingen heeft Nichia wederzijdse licentieovereenkomsten gesloten.

 

 

©  2019 copyright www.leddisplayexpert.nl |  Nichia leds