Enkele vereisten voor een optimaal front-end beeld bij een micro-pitch video wall

Met de komst van de micro-pitch video wall, met tegen een hoge prijs een echt naadloos beeld, superieure kleuren, bijna perfect beeld, enz., komen er ook meer toepassingen beschikbaar. Bijvoorbeeld in een controlekamer, conferentiecentrum of andere gelegenheden waar beeldinformatie van belang is. Daar een micro-pitch video wall de pixelgrootte aanzienlijk kleiner is geworden is ook de afstand die men tot het scherm moet aanhouden voor een goed beeld kleiner geworden. Niet alleen vereist de micro-pitch led-display zelf een verbetering in de beeldverwerkingstechnologie, ook aan de front-end kant worden hogere eisen gesteld.

micropitch videowall

 

 

De afbeelding hierboven toont een compleet micro-pitch video wallsysteem met een back-end micro-pitch video wall beeldverwerkingssysteem en aan de front-end kant een systeem voor image mosaic processing, software voor het aansturen van grote schermen, waarmee het systeem de verschillende hardware onderdelen aanstuurt, wat uiteindelijk resulteert in een perfect beeld dat aan de eisen van de gebruikers voldoet. Een voordeel van systeem voor een groot micro-pitch video wall is de hoge mate van systeemintegratie. Het gehele systeem wordt met de controle en managementsoftware, centraal beheerd en aangestuurd. Daarnaast kunnen de systemen voor beeldverwerking, voor het beheer van de display-apparatuur verschillende signalen verwerken waaronder RGB-matrix, video-matrix en andere verwante randapparatuur, zodat met een divers systeem een hoge mate van integratie en centraal beheer wordt bereikt.

Van belang is dat de belangrijkste componenten van een dergelijk systeem - micro-pitch video wall unit, multi-screen processor en software om een groot scherm aan te sturen -  van hetzelfde merk zijn en gericht zijn op compatibiliteit en tegelijkertijd een voldoende veiligheidsniveau bieden. De display unit, de image controller en de controlesoftware zijn de kernonderdelen van het systeem. Als ze geïntegreerd zijn met producten van andere fabrikanten, dan kunnen er technische compatibiliteitsproblemen ontstaan, die ten koste gaan van belangrijke functies van het systeem en de betrouwbaarheid en efficiëntie van het systeem verminderen. Ook leidt het feit dat er meerdere leveranciers betrokken zijn bij de onderhoudsservice tot problemen: niet de juiste diagnose, geen tijdige levering van reserveonderdelen, men zal wellicht niet in staat zijn het systeem bij te werken om de consistentie en schaalbaarheid van het systeem te bewaren. Voor een perfect werkend en betrouwbaar micro-pitch video wall systeem is goede apparatuur alleen niet voldoende, ook een goede compatibiliteit en prestaties van de image processor is onmisbaar.

Vergeleken met traditionele technologieën (zoals DLP, LCD) heeft een micro-pitch video wall een langere levensduur, een beter beeld waarbij de verschillende delen van het display echt naadloos worden getoond, is het energiebesparend en heeft het andere milieuvoordelen (nauwelijks geluid). Daar waar een traditioneel DLP of LCD systeem een standaard resolutie vereist voor de input, vergt een micro-pitch video wall dit niet. Een ander verschil is dat de meeste units voor een traditioneel groot scherm vaak een relatief grote omvang en resolutie kennen. Een micro-pitch video wall unit is echter kleiner en heeft een kleinere resolutie.

De huidige led-controllers kunnen bij gebruik van DVI inputsignaal een maximale inputresolutie ondersteunen van 1920 × 1200, met een maximale fysieke resolutie van het video wall van 1920 × 1200. Bij een micro-pitch video wall kan het display echter aanzienlijk groter zijn, tot tientallen vierkante meters of meer. De fysieke resolutie van een video wall zal dus vaak groter zijn dan 1920 × 1200, met een reeks led-controllers die ieder een afzonderlijk deel van het display aansturen. Voor het samenstellen van het uiteindelijke beeld moet dus een reeks led-controllers worden aangestuurd die ieder weer voor hun deel van het display een outputsignaal afgeven waarmee het beeld op het display wordt samengesteld. Gezien de bekende problemen die spelen bij het samenstellen van een beeld dat is opgebouwd uit verschillende stukjes zal het apparaat dat het samenstellen van het front-endbeeld een micro-pitch video wall aanstuurt drie problemen kunnen oplossen:

Allereerst moet de outputresolutie kunnen worden aangepast gelet op de fysieke karakteristieken van een video wall.
Bij een micro-pitch video wall zijn de afzonderlijke units in matrixvorm samengevoegd. De omvang en fysieke resolutie van iedere unit afzonderlijk ligt vast, maar het gehele scherm heeft vaak niet een standaard resolutie. Een voorbeeld: met units met een fysieke resolutie van 128 × 144 kan alleen een beeld worden samengesteld van 1920 × 1152, maar niet een standaard resolutie van 1920 × 1080. Vaak zal een bij groot systeem waarbij uit een reeks stukken het totaalbeeld wordt opgebouwd, iedere led-controller een deel aansturen dat evenmin een standaardresolutie heeft. Van belang is dat dan de juist methode wordt gevonden om het beeld samen te stellen waarbij de bronnen effectief en zo efficiënt mogelijk worden ingezet zodat de stabiliteit en betrouwbaarheid van het systeem worden gewaarborgd bij een hoge beeldkwaliteit.

Ten tweede moeten we er voor zorgen dat de output gesynchroniseerd is om het zogenoemde traaneffect te vermijden.
Van belang is dat bij het samenstellen van het beeld een synchroon multi-channel DVI outputsignaal wordt afgegeven. Een niet synchroon signaal zal onvermijdelijk zichtbaar zijn op het scherm, vooral als er sprake is van snel bewegende beelden. Synchronisatie van het outputsignaal is een van de succesfactoren voor het systeem.

Ten derde moeten geavanceerde algoritmes voor beeldverwerking worden toegepast, zodat ook bij schalen en transmissie van het beeld een hoge kwaliteit mogelijk is.

Zoals bekend is het punt voor punt weergeven van een afbeelding het beste. Als het beeld vervolgens met behulp van gewone technologie en algemene algoritmen voor beeldverwerking bijvoorbeeld de helderheid wordt verminderd, dan zal dit aan de randen van het beeld leiden tot een getand beeld of missende pixels. Het is dus nodig dat bij de verwerking van het beeld high-end grafische chips algoritmen worden toegepast.

Produkten die Leddisplayexpert BV verkoopt:

 

 

©  2019 copyright www.leddisplayexpert.nl | vereisten optimaal front-end beeld