Functie en rol van de driver IC bij een fullcolour led videoscherm

De driver IC controleert net als de CPU van de modules iedere led. Het beïnvloedt direct de verversingssnelheid, helderheid, grijswaarden en prijs. We zullen hier in detail op de driver IC ingaan.  
  
Bij een fullcolour videowall is het de rol van de driver IC’s om de gegevens die via de videokaart of de processor van de bron worden ontvangen te tonen, waarbij de helderheid, verversingssnelheid worden geregeld door pulsbreedtemodulatie in de outputstroom.  De driver IC , logische IC en MOS vormen de randapparatuur die de led-display aansturen en de weergave bepalen.

Led driver-chips kan men onderverdelen in algemene en speciale chips. De zogenoemde algemene chips zijn niet specifiek ontworpen voor led, maar bevatten wat logica met functies die voor een led-display geschikt zijn. De speciale chips zijn ontworpen overeenkomstig de speciale led-karakteristieken ontworpen voor led-drivers. Een van de karakteristieken van een led-device is dat helderheid varieert al naar gelang de veranderingen in de stroom en niet door variatie in de spanning. Een van de belangrijkste karakteristieke van een speciale chip is dan ook dat het zorgt voor een constante stroombron. Een constante stroombron zorgt voor stabiliteit van de led en voorkomt een flikkerende led. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een led-display van hoge kwaliteit. Sommige speciale chips bevatten in verband met de eisen van de verschillende fabrikanten ook nog speciale eigenschappen zoals led-foutdetectie en stroomcorrectie.

Evolutie van de driver IC

In de jaren negentig van de vorige eeuw gebruikten led-displaytoepassingen die gebaseerd waren op een enkele kleur een driver IC met een constante spanning. In 1997 deed men China voor het eerst ervaring op met een led-display met de speciale Driver IC 9701, die 16 tot 8192 grijswaarden aankon en WYSIWYG-video realiseerde. Vervolgens werd vanwege de lichteigenschappen van led’s de constante-stroomdriver de keuze als led-displaydriver, met name de meer geïntegreerde 16-kanaals en 8-kanaals driver. Eind jaren negentig introduceerden het Japanse Toshiba, de Verenigde Staten en Ti Allegro en andere ondernemingen de 16-kanaals constante-stroom led driverchip, Aan het begin van de 21e eeuw namen ook Taiwanese bedrijven de chips in productie. Nu hebben verscheidene fabrikanten van driver IC’s geïntegreerde 48-kanaals constante stroom  led-driverchips gelanceerd die het PCB routingprobleem bij led-display met een zeer kleine pixelafstand aankunnen.

Prestaties van de driver IC

De verversingssnelheid en de mate van gradaties in het beeld zijn de belangrijkste indicators voor de prestaties van een led scherm. Hiervoor is vereist dat de driver IC van het led-display in staat is met een constante stroom tussen de kanalen zeer snel en met een constante responssnelheid te communiceren. In het verleden was van de verschillende indicatoren, zoals de verversingssnelheid of de mate van grijswaardengebruik, soms een of twee uitstekend ten koste van de resterende indicatoren. Daarom is het bij veel led-displays lastig om zowel de verversingssnelheid, de grijswaarden als de consistentie en helderheid in kleuren en zwart goed te krijgen.  Met de vooruitgang in de driver IC-technologie zijn fabrikanten erin geslaagd een doorbraak voor dit probleem te forceren zodat ze al deze problemen kunnen oplossen. De testprestaties van driver IC’s zijn inmiddels van groot belang voor led-displaytoepassingen. Bij een fullcolour display is comfort voor de gebruiker namelijk van groot belang.

Trends in driver IC’s

Energie

Daar energiebesparing een belangrijke doelstelling is bij een led-display, is dit ook een belangrijk criterium voor de prestaties van een driver IC. De bijdrage van de driver IC aan besparingen heeft twee aspecten. Enerzijds het reduceren van de kniespanning, en dus dat van de traditionele 5V tot 3,8V spanningsbron; en ten tweede door middel van optimalisatie van algoritmes en het ontwerp van de driver IC de werkspanning en -stroom verminderen. Er zijn al fabrikanten op de markt gekomen met een driver IC die een spanning gebruikt van 0,2V, het stroomgebruik reduceren tot 15% en 16% minder warmte ontwikkelen dan conventionele producten. Hiermee wordt de energie-efficiëntie van led-displays aanmerkelijk verbeterd.

Geïntegreerd

Met de snel kleiner worden van de pixelafstand van led-displays neemt de dichtheid in de module exponentieel toe. Met een zeer groot aantal onderdelen raakt de printplaat extreem vol en is het ontwerp van de schakelingen zeer lastig. Tegelijkertijd kan de dichtheid van zoveel componenten problemen opleveren bij het solderen en tot andere problemen leiden, wat ten koste kan gaan van de betrouwbaarheid van de module. Hoe kleiner het aantal driver IC’s, hoe meer ruimte er is op de printplaat. Dit maakt de toepassing van geïntegreerde technologie noodzakelijk.

Thans hebben de belangrijkste driver IC-leveranciers een zeer geïntegreerde 48-kanaals led-driver IC op de markt gebracht, waarmee de complexiteit van de printplaatontwerp aanzienlijk kan worden verminderd.

 

Produkten die LED display Expert B.V. verkoopt zijn:

 • Indoor LED schermen
 • Outdoor LED schermen
 • LCD Videowall
 • LED Videowall
 • Lichtkranten
 • LED vloeren
 • Mobiel led scherm
 • LED wall
 • LED boarding
 • LED reclameborden
 • LED reclamemasten
 • LED totem
 • LED zuil
 • LED scherm aanhanger
 • Sport LED scherm
 • LED bordbuster
 • LED gevelreclame

 

 

 led scherm - videowall - led wall - led boarding - led reclamebord - led display - led scherm verhuur -   led scherm  producten

©  2019 copyright www.leddisplayexpert.nl | Functie en rol van de driver IC bij een fullcolour led videoscherm