Lamp en besturing: op één printplaat of gescheiden?


Een led scherm bevat in het algemeen een printplaat met lampen en een printplaat met schakelingen (IC board).  Tegenwoordig kent men twee verschillende ontwerpen hiervoor:


•    gescheiden een printplaat met lampen en een printplaat met de besturing, twee printplaten dus;
•    lampen en besturing op dezelfde printplaat.


Wat is dan het verschil tussen het model met gescheiden printplaten en het twee-in-één model?


Gescheiden printplaten


Bij een gescheiden printplaat met lampen en printplaat met besturing zijn beide in feite verbonden via pinlijnen. Met het oog op de pixelgrootte, straling en andere factoren zijn modules met een pitch van minder dan 12 mm uitgevoerd als met een gescheiden lampen- en besturingsprintplaat. Vanuit het oogpunt van onderhoud zijn modules met een gescheiden printplaat makkelijker te repareren.


Twee-in-één printplaat


Bij een twee-in-één uitvoering zijn lampen en besturing beide gesoldeerd op dezelfde printplaat. Voordeel hiervan is dat er minder printplaten nodig zijn. Maar dit systeem kent ook duidelijke tekortkomingen, waaronder het de warmteontwikkeling en het niet eenvoudige onderhoud. Dit systeem wordt gewoonlijk toegepast bij P16 systemen en hoger, maar de bestaande toepassingen voldoen niet echt. Het twee-in-één systeem is dan ook niet een erg geavanceerd systeem.
Vergelijking tussen beide systemen

Stabiliteit


Lampen en besturing op één printplaat: daar er geen pinverbinding nodig is tussen de printplaat met lampen en de printplaat met de besturing worden koper-platina verbindingen gebruikt; een verbindende strip, luchtlassen en bijbehorende problemen met onbetrouwbare verbindingen worden zo vermeden. De stabiliteit is hoog. Ons bedrijf loopt voorop in het ontwerp van speciale elektronische componenten waarbij een waterdichte rubberen afdichting wordt toegepast zodat kleine dieren, stof, regen en corrosie hierdoor van de elektronische componenten worden vermeden met een hoge stabiliteit als gevolg.
Lampen en besturing op verschillende printplaten: voor het tot stand brengen van de pinverbinding is vaak luchtlassen vereist met veel uitval als gevolg.


Levensduur


Lampen en besturing op dezelfde printplaat: zonder de pinverbinding tussen een printplaat met lampen en een printplaat met de besturing kan een koper-platina verbinding worden toegepast om het inductie-effect (wat leidt tot storing op het videobeeld) tegen te gaan.
Lampen en besturing op verschillende printplaten: het inductie-effect is ernstiger en zal bij langdurig gebruik toenemen.


Straling


In dit opzicht een twee-in-één uitvoering met lampen en besturing op dezelfde printplaat slechter dan beid op verschillende printplaten.
Onderhoud
Het onderhoud bij lampen en besturing op gescheiden printplaten is eenvoudiger, testen kan door te verwisselen. En daar de lampen apart op een printplaat zitten zijn ze eenvoudiger te vervangen.
Lampen en besturing op één printplaat is daarentegen iets goedkoper.
Lampen en besturing  op verschillende printplaten worden om verschillende redenen doorgaans gebruikt:
1.    Led-schermen  gebruiken diplampen. Vanwege de fitting van die lampen is handiger lampen en de besturing op verschillende printplaten te hebben.
2.    Bij een kleine pitch zijn de lampen moeilijk in lijn te brengen met de elektronische schakelingen op de printplaat. Door het gebruik van gescheiden platen is er een groter oppervlak om de schakelingen onder te brengen.
3.    Gescheiden printplaten zorgt ervoor dat het led-display geen hinder ondervindt van warmteontwikkeling op de printplaat met schakelingen. Bij een grote dichtheid van de led’s (d.w.z. een kleine pitch) zal de warmteontwikkeling in de schakelingen hoog zijn. Die warmte heeft effect op de led’s. Zouden led en besturing op één printplaat zijn, dan beïnvloedt dat de kleur van de led. Door het gebruik van verschillende printplaten wordt dat voorkomen.
Bij videoschermen voor gebruik binnen zal men zelden een twee-in-één systeem tegenkomen, omdat de meeste indoor led schermen een pixelafstand van P10 of kleiner hebben en meestal puntmatrix modulair zijn. Bij led walls voor buitengebruik is meestal een lijnmodus toegepast. Beide schermen verschillen dus aanzienlijk zijn. Bij een videoscherm voor indoorgebruik is de pitch kleiner en moet meer acht geslagen worden op het probleem van warmteontwikkeling. Bij een indoorscherm zal men dus vooral het systeem van gescheiden lamp en besturingsschakelingen zien.

 

Produkten die LED display Expert B.V. verkoopt zijn:

 • Indoor LED schermen
 • Outdoor LED schermen
 • LCD Videowall
 • LED Videowall
 • Lichtkranten
 • LED vloeren
 • Mobiel led scherm
 • LED wall
 • LED boarding
 • LED reclameborden
 • LED reclamemasten
 • LED totem
 • LED zuil
 • LED scherm aanhanger
 • Sport LED scherm
 • LED bordbuster
 • LED gevelreclame

 

 

 led scherm - videowall - led wall - led boarding - led reclamebord - led display - led scherm verhuur -   led scherm  producten

©  2019 copyright www.leddisplayexpert.nl | Lamp en besturing: op één printplaat of gescheiden?