Principe van gradaties in grijswaarden bij een led scherm

De grijswaarde van een led scherm verwijst naar de waardes die een kleur kan aannemen, de niveaus van helderheid en schaduw die er zijn tussen de meeste heldere, vlakke kleur en het maximum niveau van verzadiging. Bij data-displaytechnologie wordt de kleur grijs gebruikt om die factor vast te stellen. In het algemeen geldt dat hoe hoger het niveau van grijswaarde hoe voller de kleuren zijn die getoond kunnen worden, hoe fijner de afbeelding en hoe beter details kunnen worden getoond.

Grijswaarde principe.

grijswaarden led scherm

De gradaties zijn afhankelijk van het DAC-digit systeem. Natuurlijk moeten ook de chip voor videoverwerking, het geheugen en het transmissiesysteem het niveau van grijswaarden kunnen ondersteunen. Huidige led-displays gebruiken voornamelijk:
•    8-bits verwerking, 256 (2 tot de macht 8) grijswaarden. Van zwart tot wit in totaal 256 verschillende schakeringen.
•    10-bits verwerking,  1024 (2 tot de macht 10) grijswaarden. Van zwart tot wit in totaal 1024 verschillende schakeringen.
•    12-bits verwerking, 4096 (2 tot de macht 12) grijswaarden. Van zwart tot wit in totaal 4096 verschillende schakeringen.
•    14-bits verwerking, 16384 (2 tot de macht 14) grijswaarden. Van zwart tot wit in totaal 16384 verschillende schakeringen.

Hoe kan het helderheidsniveau van een led scherm worden vastgesteld?


De mate waarin niveaus van helderheid kunnen worden onderscheiden verwijst naar hoe het menselijk oog onderscheid kan maken tussen zwart en wit en de niveaus daartussen. Een display kan bijvoorbeeld 256 of zelfs 1024 verschillende gradaties toen, maar het menselijk oog kan door zijn beperkte gevoeligheid niet ten volle al die gradaties herkennen. Hierdoor worden veel grijswaarden als identiek waargenomen. Dit onderscheidingsvermogen verschilt per persoon. Beter is het menselijk oog in staat de natuurgetrouwheid van een beeld te onderscheiden. Het menselijk oog kan verschillende niveaus van helderheid onderscheiden. Hoe groter de kleurendiepte van een display hoe beter een display in staat zal zijn om rijke kleuren te tonen. Speciale software kan gebruikt worden om te testen wat een geschikt niveau van helderheid is.
Huidige (Chinese) leveranciers van controlesystemen verwijzen met 4096 grijs of 16.384 grijs of hoger na non-lineaire transformatie naar de grijsdiepte. Voor 4096 grijswaarden wordt een 8-bit bron met een tot 12-bit niet-lineaire transformatietechnologie gebruikt, 16384 is het resultaat van 8-bit naar 16-bit niet-lineaire transformatietechnologie. Bij een 8-bits bron is voor niet-lineaire transformatie de vereiste ruimte voor conversie beslist groter dan de 8-bits bron. Meestal tenminste 10. Voor een zelfde waarde grijs geldt ook hier voor de parameter: groter is niet altijd beter; in het algemeen is 12-bits voldoende.
Welke helderheid is vereist in verschillende omgevingen?
De algemene eisen voor helderheid zijn als volgt:
•    Binnen: >800 cd/m2
•    Semi-indoor: >2000 cd/m2
•    Buiten?noordwaarts): >4000 cd/m2
•    Buiten?zuidwaarts): >8000 cd/m2
Helderheidsvereisten voor rood, groen en blauw in samenstelling voor wit
De bijdrage van rood, groen en blauw is, bij een witteint die als aangenaam wordt waargenomen, niet hetzelfde. De belangrijkste reden is dat op het netvlies van het menselijk oog verschillende golflengtes van licht een verschillend gevoel geeft. Een aantal experimentele testen leverden de volgende referentieratio’s op:
•    Simpele groen en blauw helderheidsratio: 3 : 6 : 1
•    Exacte RGB lichtratio: 3,0?5,9?1,1

Produkten die LED display Expert B.V. verkoopt zijn:

 

 

©  2019 copyright www.leddisplayexpert.nl | Gradaties in grijswaarden led scherm