Welke onderdelen zitten er in een led videowall

Een Led videowall (light-emitting diode videowall) is een display technologie  die gebruik maakt van een module waar led’s op gemonteerd zijn  en dus de led’s gebruikt als lichtbron. Doordat een led een hoge lichtopbrengst heeft maakt deze lichtbron hem uiterst geschikt voor buiten gebruik. Ze zijn goed zichtbaar zelfs als er direct zonlicht op schijnt. De laatste jaren zie je dat ze ook steeds meer worden gebruikt bij publieke toepassingen zoals bij het openbaarvervoer en als waarschuwingsborden in het verkeer.

Een led videowall bestaat uit de volgende onderdelen:

1.Het Cabinet. Dit is de constructie die wordt gebruikt om alle onderdelen bij elkaar te houden en ze te beschermen voor invloeden van buitenaf zoals het weer. Hier zitten dus de overige componenten in als voedingen, ontvangstkaarten, fans voor koeling en de module met leds zit er aan de voorkant op.

2.De LED module. De led module bestaat uit een PCB board waar de leds aan de voorkant zitten gesoldeerd en de IC drivers aan de achterkant zitten gesoldeerd. Aan de voorkant wordt er dan bij buiten toepassing ook nog lijm aangebracht om de leds waterdicht te maken en er wordt een masker aangebracht om de leds te beschermen. Dit is het belangrijkste onderdeel van de led videowall.

3.De zendkaart

Dit is de aansturing van de pc naar de led videowall toe. Het is een onderdeel van het control systeem en je ziet vaak dat de producent van de controle hardware ook de software levert. Dit zijn in 90% van de gevallen Novastar en Linsn.

De zendkaart kan in een PC worden gemonteerd in een PC slot of hij zit in een externe sendingbox of wordt in een videoprocessor geplaatst.

4.De ontvangstkaart

De ontvangst kaart krijgt een signaal binnen van de zendkaart. De ontvangstkaart wordt geprogrammeerd zodat deze precies weet welk deel van de video of het plaatje de kaart moet weergeven. In elk cabinet zitten dus 1 of meerdere ontvangstkaarten afhankelijk van de pixelgrootte en de capaciteit van de ontvangstkaart.

5.De Hub kaart. De hub kaart verzorgt het transport van de ontvangstkaart naar de led modules. Ook deze configuratie wordt op de kaart geprogrammeerd afhankelijk van de grootte van de modules en de routing hoe de data is aangelegd door middel van flatkabels.

6.UTP kabel. Deze verbindt de zendkaart met de  ontvangstkaart om de data te kunnen versturen.

7.220V stroomkabel. Deze voorziet de voedingen van stroom.

8. 5V platte kabel. Verbindt de ontvangstkaard met de modules om data door te geven.

9. 5V stroomkabel voorziet de fans en modules van stroom.

10.Voeding.  Zorgt voor spanning omzetting van 220 v naar 5 of 4,5 volt

11.Fan. Om de led wall te koelen.